SZÓMAGYARÁZAT AGÁRPÁLYÁHOZ

2021.12.04

Nem jogszabályokat szeretnénk idézni, amikor egy-egy szakkifejezésről írunk, inkább az lenne a szándékunk, hogy azokról a fogalmakról, kifejezésekról írjunk, amiket mi Lelkesek is használunk. Ezért lesz olyan, ami konkrétan csak Isaszegre jellemző, hiszen mi itt edzünk, itt versenyzünk, más pályákon bizonyos pontokban lehetnek eltérések.

Agárpálya, versenypálya

hivatalosan "dupla U alakú" végtelenített sík futófelület, ami lehet homokos vagy füves. Kanyarokban gyakran döltre építik, hogy csökkentsék a kisodródás veszélyét, ez Isaszegen is így lett kialakítva.

Zsüriház

Isaszegen a pálya kb felénél lévő faházikó. Itt történik az időmérés, a hangosbemondás és a versenyvezető bíró is innen nézi a versenyt.

Nyúl, nyúlgép, nyúlhúzó      az edzések és a versenyek fontos főszereplője :) Isaszegen végtelenített sínpályán fut a nyuszi, amit egy benzinmotoros (lehet elektromos is) kis járműeszköz húz. Ehhez távirányító tartozik, amit a nyúlhúzó munkatársunk irányít, a nyúl sebességét mindig a leggyorsabb versenyző tempójához igazítva.


Startbox                                   

Elől lecsukható-felnyitható rács, hátul ajtó... a mikor a rostélyrács le van csukva, és elhangzott a versenyvezető felszólítása: "a kutya mehet a boxba!" és a starter ezt megerősíti, akkor a hátsó ajtón keresztül megy be a kutya a boxba, gazdi pedig rácsukja a hátsó ajtót. "Szabad a start!" felszólításra, és a nyúl megérkezésekor a starter nyitja a rácsot, szabad utat biztosítva így a kutyáknak. A startbox helye határozza meg a futott távot, hiszen a célegyenes, célfotó változatlan helyen van a zsűriház előtt, így beszélünk 275-es, 360-as, 485-ös (75-ös) startboxról. 

Starter

A starter a boxnál teljesít szolgálatot. Ellenőrzi, hogy a résztvevők teljes létszámban megjelentek-e a boxnál, FCI versenyeken kisorsolja a boxokat. A versenyvezető engedélye után (kutyákat a boxba) felszólítja erre a versenyeztetőket, ellenőrzi, hogy a boxolás rendben megtörtént-e, majd jelzi ezt a zsüriháznak. Ha ő szabadjelzést adott, a pálya tiszta és a nyúlhúzó is startra kész, akkor "szabad a start".

Szájkosár, versenytakaró      

a versenyzők hivatalosan ezeket viselik versenyen. Szájkosár volt téma már a sorozaton belül; csoportos futamokban illetve fogós kutyáknál kötelező. Versenytakaró az a kis mez, dressz, mellényke, amiben szintén a csoportos futamokban futnak, hogy meg lehessen őket különböztetni a nagy sebesség dacára is, illetve, hogy az időmérésnél a célfotón fel lehessen őket ismerni. A versenytakarókon színes alapon szám van, ebben a variációban: piros alapon fehér 1, kék alapon fehér 2, fehér alapon fekete 3, fekete alapon fehér 4, citromsárga alapon fekete 5, fekete-fehér csíkos alapon piros 6. FCI versenyeken hagyomány, hogy elődöntőben a katalógusban megjelent sorrendben viselik a mezt a kutyák, a döntő futamban pedig a versenyzők azt a mezt viselik, amelyik helyezést elérték az elődöntőben (pl az elődöntő első helyezettje viseli a piros 1-et, stb). Más versenyen (pl egyfutamos kategória versenyek) viselhetik azt a mezt, amelyik startboxból indulnak. Fontos megjegyezni, hogy a verseny alatt hivatalosan semmi más nem lehet a kutyán, mint versenytakaró és szájkosár, tehát hám vagy nyakörv sem, de még egy bolhanyakörv sem. 

Eredményhirdetés 

Lelkes Versenyen eredményhirdetés az összes futam lebonyolítása után van. A versenyvezető kiszólítja előbb az adott verseny csoportot a dobogók melletti területre. A versenyzőket ezután név szerint (kutya és tulajdonos) szólítják dobogóra, kezdve az utolsó helyezéssel, zárva az elsővel. Agárpályán 6 dobogó van, ha többen vettek részt a futamban, akkor a dobogó mellé kell állni. Lelkes Versenyen minden résztvevő oklevélben, ajándékban és elismerésben részesül. Érdemes lenne arra törekednie minden versenyzőnek, hogy idejét úgy ossza be a versenynapon, hogy meg tudja várni az eredményhirdetéseket, ne csak a sajátját, de a többiekét is, megadva ezzel minden versenyzőnek a tiszteletet és az elismerést.