Agárpályán edzünk és versenyzünk nem-agarakkal

Helyszín: Agárpálya, Isaszeg

Az agárpályás versenyzés egy sprint futás, ahol különböző, de viszonylag rövid távon futnak a kutyák (75m, 275m, 485m, 670m - plusz-minusz pár méter eltérés lehet a pályák közt). A profi kutyák startboxból indulnak, a start és a cél közt automatikus időmérés van, század- vagy akár ezredmásodperces pontossággal. A cél fix helyen van, a pályán több ponton vannak startboxok, a táv attól függ, melyik startboxból indul a futam.

Profi versenyen 6 kutya fut együtt, a Lelkes Edzőklubban azonban nem csak profi versenyeket illetve futamokat szervezünk, nagyon szívesen látjuk azokat is, akik még kezdők, ők még egyedül futnak, sőt, versenyeinken is futhatnak a kutyák úgynevezett szóló versenyt. Ilyenkor minden versenyző egyedül fut, de időmérés történik, így a verseny végén össze tudjuk hasonlítani az időket, és tudunk helyezéseket hirdetni.

Minden edzésünkön és versenyeink előtt is tartunk speciális felkészítést kezdőknek, kiselőadást tartunk az alapokról, "benyuszizunk", ahol megnézzük a kutyák zsákmányösztönét, illetve megismertetjük a kutyákat a nyúlgéppel. Ez utóbbi megy körbe a pályán, a gépről egy kar nyúl be  apálya fölé, és ezen lóg a nyusziszőr, amit a kutyák kergetnek. Elég zajos, így a legtöbb kutyának ezt szoknia kell.

Amikor a kutyus már tud futni startboxból és körbe tud futni egy teljes kört, haladónak számít, és ha képes több kutyával együtt futni (szájkosár kötelező), akkor profinak számít.