Futópad

Helyszín: DogZone Kutyasuli, Páty 

A futópad szóra legtöbbünknek az az elektromos futópad jut eszünkbe, amit sokan használnak otthon, edzőtermi edzésre. Az ilyen futópad főleg emberi használatra készül, de létezik kutyák számára gyártott is. Nagyon jól lehet használni terápiában, lassú, kiegyensúlyozott mozgásra lehet vele rábírni például betegségből lábadozó állatokat, ugyanígy hasznos kiegészítője például egy fogyókúrás folyamatnak. Az elektromos kutyafutópadon a kutya minden esetben rögzítve kell hogy legyen egy hámnál fogva, hogy semelyik irányba ne tudjon leesni a padról. Fontos szakember segítsége is ahhoz, hogy be tudjuk jól állítani a sebességet, hiszen a kutyának egy ilyen eszközön nincs döntési lehetősége, mindenképpen halad alatta a futófelület, nagyon fontos elkerülni a túlerőltetést egy rosszul megválasztott sebességgel. Előnye az elektromos padnak, hogy képes rávenni a kutyát hosszútávú lassú kocogásra, vagy sétára.

Az a futópad, amivel edzeni és versenyezni is lehet mechanikus. Magát a mechanikus padot már régóta használják lovaknál, nemcsak edzéshez, de munkára is fogták őket: malomban, áramfejlesztéshez alkalmazták. Használják a szánhúzó kutyáknál is, hogy a pihenő szezonban se jöjjenek ki a kondícióból.
A kutya ugyanúgy hámjánál fogva rögzítve van egy kerethez, ami a futópad része, de a futófelületet ő maga hajtja. Amikor becsatoltuk a kutyát a biztonságos edzéshez, akkor valamilyen csalitárggyal (labda, harapópárna, szőrös játék, kezdő lépéseknél akár jutalomfalat) hívjuk a kutyát, ő elindul felénk, és ezzel a mozgással már el is kezdi maga alatt hajtani a futófelületet. A jobb minőségű padoknak a rugózása, csapágyai úgy vannak kialakítva, hogy az a legergonomikusabb legyen a kutyáknak. Két oldalt védőfalak biztosítják, hogy a kutya oldalirányba ne tudjon véletlenül lelépni. A mechanikus futópad előnye, hogy a kutya mindig a saját tempójában fut, ha nem akar futni, lelasssít, megáll, vagy el sem indul, aki meg imád rohanni, azoknak nincs határ, akár 30-40 km/órás sebességgel is hasíthatnak a padon, a legnagyobb biztonságban.

Az ilyen tipusú padokon versenyeket is rendeznek, azt nézik, adott idő alatt hány métert tesznek meg a kutyák. Az ilyen versenyek sprint versenyek, egy vagy két perces futamokkal. A futópadokon sebességmérő és kilóméter óra van, a pontos indításhoz pedig fékrendszer. Versenyeken is lehet csalitárggyal biztatni a kutyát, viszont ilyenkor már tilos élelemmel biztatni őket. A futópad versenyeket sokáig bulltipusú kutyák közt rendezték (amerikai pit bull terrier, amerikai staffordshire terrier, stb), ha manapság elmegyünk egy futópados edzésre vagy versenyre, akkor a yorkie-tól a malinois-ig, a labradortól a dalmatáig a legkülönbözőbb fajtákkal lehet találkozni, a sok aranyos keverékről nem is beszélve. Versenyeken a különböző méretű kutyák csoportokra vannak bontva, ami történhet méret alapján, súlymérés alapján, vagy akár úgy, hogy minden kutya fut egy egy perces felmérő futamot, ez alapján besorolják a közel azonos teljesítményű kutyákat 6-8 fős csoportokba, majd a döntő futam már a csoporton belüli helyezést dönti el.
Mindegy melyik fajta versenyre látogatunk el, biztosan érdekes és élvezetes lesz egy ilyen pörgős verseny.

Bár a futópados versenyfutamok rövidek, de mivel a kutyák (akik szeretik ezt a sportot) mindent beleadnak a futásba, fontos a felkészítésük a futamra, illetve a futam utáni lemozgatásuk is. Ez egy nagy téma, külön cikket érdemel, annyit azért csak röviden megemlítenék, hogy futam előtt egy jó tempós séta, kis futás, kis ugráltatás, ül-fekszik-áll gyakorlatok ismétlése nagyban segíti a bemelegítést, futam után pedig szintén egy 10-20 perces normál séta, amíg vissza nem áll a kutya légzése, rendkívüli fontosságú. Itatni is csak az után érdemes, hogy a levezetés megtörtént, esetleg érdemes megtanulni pár nyújtó gyakorlatot is.

Összefoglalva, mindkét futópad típusnak megvan a maga létjogosultsága, de célunk vele más és más. Legjobban bizonyítja ezt, hogy létezik ma már olyan futópad is, ami alapvetően mechanikus, vagyis fő célja az, hogy a kutya a saját tempójában hajtsa, de létezik ugyanazon a padon is elektromos hajtás is 0-18 km/óra sebesség közt, vagyis egy jó sprint után magán a padon le lehet sétáltatni (levezetés) a kutyát.