A BEMELEGÍTÉS ÉS A LEVEZETÉS FONTOSSÁGA A SPORTKUTYÁKNÁL

2021.12.04

A bemelegítés a kutya edzésében eléggé elhanyagolt tényező. Különböző versenyeken gyakran a kutyát a szállítóeszközből kivéve egyenesen a verseny helyszínére viszik és elkezdődik a verseny. Pedig minden sportoló tudja, hogy bemelegítéssel kezdjük az edzést. Miért lenne ez másként a kutyáknál? Több kutatás kimutatta, hogy esetükben is a bemelegítés jótékony hatással van a teljesítményre, emellett a sérülések megelőzésében is fontos szerepet játszik.
A bemelegítésnek a célja, hogy a testhőmérsékletet enyhén meg tudjuk emelni, mely hatására biokémiai folyamatok indulnak meg a szervezetben. Ez 0,5-1 Celsius fokot jelent.
Ennek módja sok több tényezőtől függ, de a legfontosabb, hogy milyen sportot végez a kutya.
Más izom és ízületek kerülnek nagyobb megterhelés alá egy agárversenyen, vagy az agility pályán.

Egyik módja az általános bemelegítés. Ez sétával, kocogással, galoppozással történik, fokozatosan intenzitás növelés mellett. Így megfelelően bemelegíthetünk egy cursing edzésre.

A specifikus, bemelegítés gyakorlatilag egy próbája a tényleges sporttevékenységnek. Célja, hogy a képességet és a koordinációt növelni tudjuk. Azok a sportok, amelyek pontosságot, megfelelő időzítést és precíz mozdulatokat kívánnak meg, egyre inkább fölismerik ennek a jelentőségét. Azok a kutyák, akik agility-ben vesznek részt nagyon jó alanyai a specifikus bemelegítésnek.
Az ideális bemelegítés a kutyát fölkészíti a későbbi sporttevékenységre anélkül, hogy fáradtságot, kimerülést okozna. Az intenzitása és a hossza a bemelegítésnek több tényezőtől függ: magától a sporttól, a kutya egyéniségétől és egyéni képességeitől.
Hogyha a bemelegítés túlságosan megerőltető, vagy annak időtartama túlságosan hosszú, akkor a teljesítmény jelentősen csökken. Ideális esetben a bemelegítés és a sporttevékenység között néhány percnek kell csak eltelnie.
Pozitív hatása a sérülékenység csökkenése mind az izomzat mind a szalagrendszer területén, hatékonyabb salakanyag elszállítás.
Másik fontos hatása a bemelegítésnek az izomrendszerre az, hogy növekszik az izom összehúzódásának és elernyedésének a sebessége, illetve növeli az izomerőt.

Fontos megemlíteni, hogy azon sportoknál, ahol több körben szünetek vannak a mozgásban edzés közben minden köz előtt újra el kell végezni a bemelegítést, még ha csak egy egyszerűbb formában is.

A levezetésnek a bemelegítéshez hasonlóan dinamikusnak kell lennie, és hogyha lehetséges, akkor egy masszázst is magában kell foglalnia. Egy aktív, de nem túlságosan élénk feladatban, mozgásban kell megtestesülnie.
Legjobban talán úgy lehet körülírni, hogy egy tempós, vagy kényelmes aktív séta, vagy egy könnyed kocogásnak felel meg az intenzitása, elegendő aktivitással, hogy a vérkeringésre és ezáltal, az izomtevékenységre még azért hatással legyen, de ne igényeljen túlságosan sok oxigént
A laza összehúzódása és nyújtása a gerinc körüli izmoknak illetve a végtagoknak jó hatással van az ízületekre és megelőzi a szöveti károsodásokat.
A levezetés segíti a tejsav eltávozását az izmokból és a különböző mikrotraumák gyors regenerációját. Ugyanakkor a kisebb sérüléseknek a fájdalomérzetét is jelentősen csökkenti. Sokszor felfedezetlenek maradnak ezek a kisebb sérülések, melyek később vezetnek komolyabb izom problémákhoz, vagy ízületi megbetegedésekhez. De ha kellő figyelemmel vagyunk a levezetésre észrevetetők ezek a sérülések, így megelőzhetőek a későbbi problémák.

A levezetés elhanyagolhatatlan rész a nyújtás is. Kutyáknál jellemzően statikai nyújtásokat végeznek, főként a végtagok nagyobb izomcsoportjaira hatva, melyek a hajlító és nyújtó funkciókat látják el. Ezen mozdulatok kivitelezése pontos anatómiai ismereteket igényel, így célszerű szakember segítségét kérni.

Bencze-Kovács Ágnes
Kutya-fizioterapeuta
kisallatgyogytorna.hu