BELSŐS ÉS KÜLSŐS KUTYÁK AZ AGÁRPÁLYÁN

2021.12.04

Sziasztok Lelkesek!

Amikor a IV. Lelkes Verseny közben / után megkérdeztem pár embert arról (főleg a licensz várományosok közül), hogy a kutyája megfigyelései szerint milyen ívet fut a startboxból való kirobbanás után, átlagosan háromból egy ember tudott erre válaszolni. A verseny hevében egyszerűen elfelejtünk ezzel foglalkozni, pedig kihangsúlyoztam már a reggeli boxgyakorlásnál is. Nem is gondolnátok, mennyire fontos ez ahhoz, hogy baleseteket, sérüléseket kerüljünk el, biztonságossá téve a társas futamokat. Amire eddig ugye kevés példa volt, szóval megértem, hogy kimaradt ez a megfigyelés a legtöbbeknél, jogos, az egyéni futamoknál még nincs annyira jelentősége, csak abban, hogy ha a saját optimális ívén futhat az ehhez megfelelő boxból, nyilván akkor fogja a legjobb időt futni, mert nem kényszerítjük semmilyen plusz korrigálandó kerülőkre.

Ahogy az már felmerült egy korábbi posztnál, és hozzászólásaiban, a hivatalos versenyeken a boxokat sorsolják, ott helyben, amikor felsorakoznak az agarak a starthoz. Kikérni csak bejegyzetten külsős kutyáknak a hatos boxot lehet, a belsősöknek sajnos nincsen ilyen lehetőségük. Ezt valamilyen szinten részemről értem is, meg nem is, mert bár a belsős kutya kívülre helyezése is pont ugyanolyan balesetveszélyes, de gondolom megnőne hirtelen a belsős kutyák száma... pedig higgyétek el, ez nem az előny szerzésről szól! Nem azért kérjük Andival Tóbiást és Lutrát mindig 1-es boxba, hogy ezzel bármiféle előnyre tegyenek szert a távolság minimális csökkentése érdekében, hanem egész egyszerűen azért, mert ahogy felcsapódik a rostély, abban a tizedmásodpercben ők már nem egyenesen előre futnak, hanem a barrier felé, a nyúlhoz. Ebből következik, hogy ha nagyobb számú boxba kerülnek, értelemszerűen keresztezi az útjuk más kutyákét, ami balesetveszélyes! Ennél csak egy rosszabb dolog van, és ezt egy régebbi videó elemzésén keresztül szeretném szemléltetni, hogyha egyazon társas futamon belül kívülre kerül egy belsős, és belülre egy külsős kutya... én nem szeretnék a pályán ilyet látni, ezért faggattalak és buzdítottalak titeket a megfigyelésre, nem cseszegetésből, hanem, hogy megóvjuk a kezdő, és esetleg fiatal vagy érzékenyebb kutyákat egy olyan élménytől, ami simán lehet, hogy az egész későbbi "pályafutásukra" rányomja a bélyegét. (Nagyon jó szó ide a pályafutás, hihi)

Ez a videó 2012.05.27-én (egyébként egy kétnapos verseny utáni edzésen) készült, amikoris egy 70 méteres egyenes sprint futamra igen szerencsétlen boxbeosztással összeraktuk a hat résztvevőt, akik (a box sorrendjében) Tóbiás, Mixi, Ördög, Benny, Minnie és Lutra. Úgy gondolom, hogy a futam kivesézése mindenki számára világossá teszi, miért annyira fontos dolog ez.

https://www.youtube.com/watch?v=dfjBwy5T6AE

Mit láthatunk a felvételen? Felnyílik a rostély, elstartol a mezőny. Tóbiás és Mixi elindulnak kb. egyenes vonalon, a 3-asból induló Ördög is már kifelé tart, de ami utána van, az maga a borzalom. A 4-es boxból Benny azonnal erőteljesen kifelé fut, a 6-osból pedig Lutra olyan elképesztő szögben befelé, hogy egy ponton szinte merőlegesen keresztezi a többiek útját. Mindeközben pedig nagyon csúnyán rázárnak szegény Minnie-re, keresztezve előtte. Itt ha jól látom, ütközés még nem történt, mert Lutra piszkosul gyorsan startol, Benny pedig egy kicsit összehúzta magát előtte, de utána a befelé törekvő útján már Ördögön nem jut olyan könnyen át. Mint látható, körülbelül majdnem két másodpercig tart csak az a jelenet, hogy Ördög popójába ütközve törtet befelé, majd végül sikerül áttornásznia magát rajta. Ezután még annyi látható, hogy Benny még jobban kifelé tart, Minnie pedig picit vissza befelé, őt csak az események sodorták magukkal, menekült a helyzetből. Ami még fontos, Lutra (és a többi belsős kutya) ezt minden rossz szándék nélkül teszi, a fókusza 100%-ban a nyúlon van, nem néz ki egyik kutyára se egy fél pillanatra se a befelé tartó útja során, talán pont az igazolja legjobban, hogy ha közben nézelődne (vagy gondolkodna) is, akkor Ördögöt jobban is ki tudta volna kerülni, de ő csak a nyulat nézi, csak a nyúl felé fut, megy mint a tank a két pont közötti legrövidebb egyenes úton, hát, hogy közben néhány leküzdendő akadály az útjába kerül? ...

Ami ezzel a gond: megkockáztatom, hogy ha hasonló történne egy angol agár futamban, ott talán lábak törnének! Oké, hogy ezek masszívabb felépítésű és lassabban futó kutyák, de a lelkükben nekik is okozhat törést, amit mindannyiunk érdeke elkerülni. Az egy mellékes és eltörpülő szempont az épségben történő futás mellett, hogy így az esélyeik is mások (hisz mégiscsak verseny van néha, ahol cél lesz a jövőben minél több társas futam lebonyolítása), mivel a legjobb teljesítmény elérésében mindjárt több kutya is hátráltatva van az adott futamban. Az is, aki emiatt a sajátjához képest nagyon más ívet kell, hogy fusson, plusz akadályozó tényezők kerülgetésével, és az is, akit akadályoztat ennek az optimális ívnek az elérésére való törekvése, míg a többi kutya, vígan dalolva tisztán tud elfutni. Az egy szerencsés helyzet, hogy szerintem mi ebben a körben, amíg ez nem okoz konfliktusokat, úgy gondolom, meg tudjuk beszélni egymással a boxbeosztásokat, és addig, amíg ez működőképes, nem kell erőltetnünk a sorsolást.

Így kérlek Titeket, árgus szemmel figyeljétek az edzéseken is, hogy milyen vonalat ír le, merre tart a kutyátok miután kitör a startboxból!