FAJTACSOPORTOK

2021.12.04

A Lelkes versenyek alap ötlete, hogy a kutyák első futásuk alapján kerülnek csoportokba, ki-ki a saját szintjének megfelelőbe, és a második futamuk dönti el a helyezésüket, már az adott csoporton belül. Így minden létrejött csoportban (divizióban) lesz első, második, stb helyezés. Sok év kisérletezésének lett az eredménye a diviziós versenyzés, hiszen sem a súly, sem a marmagasság nem alkalmas szempont, hiszen egy angol agár nyomhat annyit, mi...nt egy labrador, vagy lehet akkora a marmagassága, mint egy berni pásztornak, de egyértelmű, hogy eredményeikben óriási lenne a különbség.
Összegezve: amikor nem-agarak versenyeznek, akkor a sebesség felmérése tűnik a legigazságosabb besorolásnak.

Ez alól nálunk is kivétel, amikor azonos fajta versenyez azonos fajtával, hiszen ekkor a fajta a közös nevező, úgyanúgy, mint ahogy maguk közt versenyeznek az angol agarak, whippetek, vagy az orosz agarak.

Egy fajtacsoport létrejöttéhez 8 db, törzskönyvvel rendelkező azonos fajtájú kutya kell, de már 6-tól kérhető a csoport létrehozása a szervezőktől. Ennek határideje a nevezési határidővel azonos. Bevehető a csoportba törzskönyvvel nem rendelkező kutya is, ha hordozza a fajtajelleget, illetve, ha ehhez az összes törzskönyves kutya gazdija a beleegyezését adja.

Amikor létrejön a fajtacsoport, maguk hozhatnak versenyszabályokat, de ezt a nevezési határidő előtt kell minden esetben letisztázniuk a szervezőkkel. Például dönthetnek úgy, hogy a két futamuk közül a jobbik idő kerül elismerésre, vagy futhatnak 2 különböző távon (75m + 275 m) és az összesített eredmény alapján hirdetnek helyezéseket.

A fajtacsoport létrehozását mindig a versenyre nevezők kezdeményezik.
Lelkes versenyeken az agarak mindig fajtacsoportban futnak.