HOGYAN DOLGOZUNK? MITŐL LESZ A KUTYÁNK PROFI SPORTKUTYA? FOKOZATOSSÁG ÉS ELŐREHALADÁS AZ AGÁRPÁLYÁN 

2021.12.04

Szeretnék felvázolni egy olyan pályát, ami a kezdőt végigviszi a sporttal való első találkozástól a profi versenyzésig. Sok kezdő (magamról is beszélek természetesen) nyilván nem tud még minden fogalmat, szakkifejezést értelmezni, amikor életében először kijön az agárpályára. Emlékszem, én hetekig coursingenek neveztem az agárpályás edzést is, találkoztam olyannal, aki azt feltételezte, hogy a 80 méteres távhoz kisebb pálya kell, a 480-ashoz nagyobb, vagy attól tartott valaki, hogy elsőre hogyan fog tudni futni a kutyája 5 másikkal együtt. Minden esetben a profik, a trénerek, a szervezők dolga tiszta, világos képet festeni erről a sportról. Nézzük az alapokat.

FELKÉSZÍTÉS

Az agárpályán edzés és versenyzés a kutyák zsákmányűző ösztönére épül. Így az első legfontosabb lépés rávenni a kutyát, hogy üldözze a csaliszőrt. Vannak olyan fajták, egyedek, akiknél ez magától értetődő (tipikusan például terrier fajták nagyon jók ebben egyből), másoknál többet kell gyakorolni, több figyelmet kell fordítani a rávezetésre. Ezt a rávezető tréninget hívjuk benyuszizásnak. A tréner kezében egy pecabot van, azon madzagon csaliszőr, amit mozgat a kutya orra előtt.

Haladó benyuszizásnál már lehet a pecával előreszaladni, a kutyát késleltetve egy nagy sprinttel utána engedni, illetve a pecabot segítségével nagyobb íveket leírni a csalival, mielőtt a kutya elkapná. Ezt a tréninget lehet otthon is gyakorolni, de trénereink ezt biztosítják az edzésnapokon is. Erre a benyuszizásra csak addig van szükség, amíg el nem kezd futni a pályán "élesben", nyúlgép után.
GAZDIDOLGA: ahányszor a kutya elkapja a csalit, nagyon meg kell dícsérni, nem letiltani, nem eresztetni egyből. Előbb a dícséret, utána az eresztés.
TIPP: kezdő kutyás hozzon olyan tárgyat a pályára, amit nagyon szeret a kutyája, lehet ez kedvenc játék, labda, hurka vagy ha kajával motiválható, akkor jutalomfalatot bele lehet gumizni egy rossz zokniba, és ezeket a csalikat először rá lehet kötni a pecabotra, de akár a nyúlgépre is, ha ezt szívesebben űzi a kutya.

SZOKTATÁS A NYÚLGÉPHEZ AZ AGÁRPÁLYÁN

Ha a kutya már szépen pecázik, akkor pályára léphet, ahol ismét kihívásokkal találhatja szemben magát, ebből ez egyik a nyúlgép hangja. Ez lehet benzinmotor hang, de ha elektromos a meghajtás, annak is komoly hangja van, ami szokatlan, akár ijesztő lehet. 6-8 fős csoportokban szoktunk felmenni a pályára, a nyúlhúzó szakember pedig szakaszosan, 5-10 méteres etapokban húzza a nyuszit. Kutyák pórázon, a gazdikkal haladnak a nyúlgép mellett, és minden szakasz végén hagyni kell, hogy elkaphassák a nyuszit, persze most is nagy dícséretekkel fűszerezve az élményt. Ezt a rövid tréninget nyusziugratásnak hívjuk :)

GAZDIDOLGA: laza pórázon vezesd a kutyád, engedd, hadd menjen előre, ha kell, fuss vele, de mindig maradjatok a nyúl mögött.
TIPP: ha félős és nem közelíti meg, akkor vezesd oda kutyádat a nyuszihoz, amikor már a többi kutya nincsen ott és még áll a gép.

SZOKTATÁS STARTBOXHOZ

A pontos időméréshez, és a későbbi profi versenyzéshez szükséges, hogy a kutya megtanuljon startboxból indulni. A zárt startboxban két nagy kihívás van a kutya számára: a zárt fémdoboz ijesztő közeg lehet neki, illetve a kutyának nem normális, hogy nem ott jön ki belőle, ahol bemegy. Rendeltetésszerűen hátul megy be, és elől jön ki. Ráadásul amikor elől a rostély felcsapódik, akkor elég nagy hangja van. Tréner segítségével több lépésben történik a szoktatás: először elől-hátul nyitott boxon eresztjük át a kutyát, bevetve a pecabotos csalit. Először a csali még közvetlenül a kutya orra előtt van, majd messzebbről érkezik a csali, végül egészen oldalról úgy, mint majd a valóságban, vagyis amikor a kutya feszülten vár a boxnál, akkor csak az utolsó pillanatban látja meg a nyulat.

Következő lépés, amikor hátul még gazdi kezéből indul a kutya, de elől már le van zárva a box, és a rostély felnyitása után a gazdi átereszti a boxon a kutyát. Itt is lehet először a csali az orra előtt, végül pedig jöhet már oldalról. Végül a cél, hogy a kutya bemenjen önként, saját akaratból a boxba, ne zavarja, hogy hátul becsukódik mögötte az ajtó, előre figyeljen, ne forogjon, ne tolasson ijedtében hátra.
GAZDIDOLGA: érdemes megtanulni azokat a fogásokat, amivel a kutya úgy tartható a box mögött, hogy a fogásból a kutya ne tudjon kitolatni, kiugrani.
TIPP: nem szabad a haladást erőltetni, nem szabad betuszkolni a kutyát, addig kell mindig előrelépni, ameddig a kutya könnyedén eljut. Ha bármikor azt érzed, ez már nem megy, akkor érdemes egy fokozattal visszalépni, és ott gyakorolni.

FUTAMOK, TÁVOK

75m, 275m, 360m, 485m, 670m - plusz-minusz 5-10 méter eltérés lehet pálya meg pálya között. A célegyenes mindig ugyanott van minden távon, ami a változó, hogy honnan indul a kutya.
Kezdők mindig 75 méteren indulnak, ez egy egyenes szakasz. Először még indulhat a kutya kézből, szerencsés, ha a legkötődőbb gazdi hívja. Az esetek 99%-ban trénerünk indít, gazdi pedig a célegyenesnél várja kutyáját.
GAZDIDOLGA: figyeld a kutyát, hogy mennyire a nyúl után fut, ha igen, nem kell megzavarnod, ha közelít a célegyeneshez, ahol te is állsz, akkor te is szaladj előre, hogy "áthúzd" a célon a kutyát, ne lassítson le attól, hogy te ott állsz, mint a cövek. Ha azt látod, nem érdekli a nyúl, elkalandozik a figyelme vagy fél a motortól, akkor hívd nyugodtan, mint ha behívnád, nem baj, ha első pár alkalommal csak hozzád fog odafutni. Minden esetre ha így is van, utána vidd oda a nyuszihoz, amikor már megállt, mozgasd meg neki a csaliszőrt és ha elkapja, kapjon hatalmas dícséretet, és csak utána vidd le a pályáról.
TIPP: jó, ha van segítséged, hogy valaki felvigye a starthoz a kutyád, te meg tudd várni, illetve jó, ha van két póráz, mindkettőtöknek egy-egy. Maradjon rajta a kutyán nyakörv vagy hám, hogy könnyebb legyen ereszteni és elkapni, de sose legyen rajta fém, fojtó vagy szögesfojtó nyakörv.

TOVÁBBLÉPÉS: TELJES KÖR

A 80 méteres egyenes futam még könnyű, hisz a kutyád lát téged, szívesen hozzádfut. A 280 méter már egy teljes kör a pályán, ahol el kell annyira távolodnia tőled, hogy már nem lát téged. Ha még nem eléggé felkészült erre, akkor visszafordulhat hozzád indulás után, vagy félpályánál. Azért, hogy ez ne történjen meg, lehet előbb az egyenes előtti kanyarból indítani a kutyát edzésen, így startnál még nem látja a gazdit, de az egyenesben már igen. Ezt lehet mindig kicsit hosszabbra venni, míg körbe nem tud futni. Nem szabad elkapkodni, ha nem stabil 280 méteren, vissza lehet térni az egyenes futamokhoz. Valójában az egyenes is létező táv, versenyeket is írunk ki rá, szóval nem ciki ott gyakorolni :)
GAZDIDOLGA: legfontosabb figyelni a kutyát, mi az, ami még simán fekszik neki, mi az amiben még bizonytalan, és ezt figyelembevéve építeni fel az edzéstervet.
TIPP: bizonytalanabb, de jó természetű kutyát néha érdemes összetenni edzőfutamban profi, stabil kutyával, hogy a kezdő kutya lássa a mintát és hamarabb ráérezzen a dolog ízére.

STARTBOX, SZÁJKOSÁR, VERSENYTAKARÓ

Három olyan dolog, aminek a hozzászoktatása menet közben történik. Ha már kézből szépen fut egyenest, lehet átereszteni nyitott boxon, vagy elől zárt, hátul nyitott boxon, de 280 méteren is lehet kézből indítani a kutyát. Szájkosár nagyon kevés kivételtől eltekintve kötelező a pályán, ehhez is sokakat szoktatni kell.
GAZDIDOLGA: szerezz be olyan kényelmes, bő szájkosarat, amiben kényelmesen tud tátott szájjal levegőt venni, de nem tudja leszedni magáról, ha szeretnél profivá válni, szerezz e versenytakarót a kutyádnak.
TIPP: ha máshol is szeretnéd, ha szájkosarat hordana, pl buszon, vonaton, akkor érdemes folyamatos használathoz szoktatni, de ha csak agárpályán használjátok a szájkosarat, akkor érdemes mindig már a startboxnál, az utolsó pillanatban ráadni a szájkosarat, és amikor levezeted a pályáról, egyből levenni róla, hogy megszokja, nyúlűldözés nincs szájkosár nélkül, de fordítva is: ha előkerül a szájkosár, akkor mehet zsákmányt űzni. Így te leszel a legjobban meglepve, mennyire nem fogja érdekelni, hogy száján van a kosár.

LICENC, AVAGY PROFIVÁ VÁLNI

A versenyzői licencnek három lépcsőfoka van. Először le kell tenni egy egyéni licencet. Előírás: legyen a kutyán szájkosár, versenytakaró, de semmi más nem lehet rajta (nyakörv, hám, bolhanyakörv), zárt boxból kell indulnia, könnyen startolnia, nem betuszkolva, nem forogva a boxban. Futam közben végig a nyúlra kell fókuszálnia, nem nézelődhet másfele, nem torpanhat meg, nem állhat meg és nem fordulhat vissza. Szokásos táv 280 méter, de kistestű, rövidorrú kutyák (tacskók, franciabulldog, yorkshire terrier pl) letehetik a licencet 80 méteren is. Licencfutam közben a kutya nem hívható, nem buzdítható.
Sikeres egyéni futam után jöhet két társas licencfutam. Ezt minimum 2 licencadó kutyával kell lefutnia, olyanokkal, akik már versenylicenccel rendelkeznek. A licencadókon nincs versenymez, csak a licenckérőn.
Sikeres a futam, ha a licenckérő kutya végig a nyúlra figyel, nem támadja a többi kutyát, nem figyel ki rájuk, nem verekszik és szándékosan nem lökdösődik. A nyúlűzés során, helyezkedés közben történő koccanás nem hiba, ha közben a kutya végig a nyúlra figyel. Ha a kutya teljesített két társas licencfutamot, akkor versenylicencet kap. Ez azt jelenti, hogy innentől bármikor, bármilyen szintén versenylicences kutyával egy futamba rakható, akár hatos futamba, függetlenül attól, hogy a futam többi résztvevője milyen nemű, fajtájú vagy nagyságú kutya (természetesen egy futamba azokat a kutyákat rakjuk egybe, akik közel hasonló időt futnak).

Profi versenyzőinkre büszkék vagyunk, ők a dicsőségfalunkon is szerepelnek mindannyian (hamarosan)