PÓRÁZ HASZNÁLATA ÉS BIZTONSÁG AZ AGÁRPÁLYA MELLETT

2021.12.04

Kutyás, sportkutyás rendezvényen a póráz bárhol, bármikor a baleset megelőzés egyik legfontosabb eszköze!

Azt gondolnánk, mivel benne van az agarak versenyszabályzatában, a versenyek nevezési felhívásaiban is, hogy a póráz használata az agárpálya mellett kötelező, felesleges tovább boncolgatni a témát. Tudomásul kell venni és kész. Azonban ez nem ilyen egyszerű.

Sajnos a tapasztalatink ezt mutatják, sokan azt gondolják, a szabályok azért vannak, hogy ne tartsák be őket. Mások nincsenek tisztában a kutyáik, vagy a saját képességeikkel. Megint mások azt gondolják, "szegény" kutya pórázon kell lennie, meg hogy az enyém 100%-osan behívható, de találkoztam olyan esettel is, aki egyáltalán nem is törődött azzal a ténnyel, hogy kutyusa még otthon, nyugodt körülmények között sem behívható. Fontosnak tartjuk, mielőtt valakinek eszébe jutna elengedni, egy ilyen rendezvényen a kutyáját, átgondolná a következőket. Nem szeretnénk senkit kioktatni, vagy szájbarágósan idézgetni a szabályzatok egyes bekezdéseit, inkább az évek alatt tapasztaltakat szeretnénk átadni, elmondani. Először is nézzük milyen teljesítményre képes egy agár.

Ebben a videóban látszik, milyen energiák szabadulnak fel bennük, ha futhatnak. Talán így megérhetjük, ilyenkor mennyire más mentális állapotba kerülnek.

www.youtube.com/watch?v=jc8Hno4M0Qs

- A pályán a kutyák többsége felfokozott idegállapotban van, a pálya nem kutyafuttató, nem az ismerkedés helyszíne, ne engedd oda szaglászni, ismerkedni másik kutyához, csak ha kellő távolságba értetek és ahol már nem, vagy alig hallható a nyúlhúzógép hangja. Mindig egyeztesd a másik kutya gazdájával előre! Lehet a Te kutyád már nyugodt, az övé viszont fel van spanolva.

Saját tapasztalatunk:

Két beagle kutyánkkal pórázon sétáltunk a pályától egész messzire kb. 70-80 méterre. Velünk szemben sétáltak egy magyar agárral, a nyúlhúzó motor hangja egészen jól hallható volt, ettől a szemben sétáló kutya beindult, s mivel nem volt rövid pórázon ráfogott az egyik kutyánkra (kicsi mozgó izék vagyunk egy ekkora agárnak). (A jó reflexeknek köszönhetően nem lett komoly sérülés, de alakulhatott volna a történetünk másképpen is.)

- Se az agárpályán, se a közvetlen közelében ne engedd el pórázról a kutyádat! Ha beszalad az agárpályára, az ránézve is, és az éppen futó kutyára nézve is nagyon balesetveszélyes! (Ha olyan szerencsések lesztek, mint mi és nem is történik baleset, akkor is tönkre teszi a futamot.) Ha két kutya ütközik, pláne, ha az egyik kisebb méretű, akkor számára, de könnyen mindkettejük számára halállal végződik a baleset!

Saját tapasztalatunk:

A következő videó egy coursing futamban esett meg velünk. Ördög beagle kutyánk elrajtolt, szépen zajlott a futam, űzte a nyulat, mikor is egy agár kirántotta magát a gazdája kezéből és üldözőbe vette őket. Szerencsére, a kutya kapcsolt, hogy a kis beagle nem űzni való nyúl, és az ütközést is elkerülték, de komoly baj is történhetett volna belőle. A videó felvételen annyi látszik, hogy egyszer csak berohan egy kutya a futamba a beagle után, ekkor le lett állítva a kamera, futottunk segíteni a kutyánknak, szerencsére megúsztuk ezt a rázós helyzetet is (Igen, mázlisták vagyunk!)

www.youtube.com/watch?v=S4Z-TcYE_co&feature=youtu.be

- Hozz nagyon erős pórázt, erős karabinerrel! Tapasztalatunk, hogy ami elromolhat, az el is romlik, beakad, kilazul, elszakad. Választásnál mindig vedd figyelembe a kutyád méretét, fizikai erejét, habitusát. Soha ne használj flexi pórázt! A láncos póráz használata sem javasolt a pálya mellett. 

Nem velünk, de kedves ismerősünkkel esett meg, hogy az alig tíz kilós kutya a látszólag erős pórázt (nyakörvet) könnyedén tépte le magáról, majd berohanva a pályára az éppen zajló futamba, ezzel veszélyeztette a saját és az éppen futó kutyák testi épségét. Méretéből adódóan ő nem levadászni akarta a nagy kutyákat, egyszerűen a nyúl után ment. Azonban ha ütköztek volna, komoly sérülést (ficamokat, töréseket) okozhattak volna egymásnak. Rossz így belegondolni, de akár még végzetes is lehet egy ilyen ütközés végkimenetele, hiszen egy agár akár 60 km/h sebességre (de egy nem agár is 30-40 km/h sebességre) tud felgyorsulni). A nyúlra koncentrálva előfordulhat, észre sem veszi az oldalról hirtelen bevágtató kutyát, így, ha akarná, sem tudná elkerülni a becsapódást.

A flexi póráz használatára külön ki szeretnénk térni, elrettentő, félig a zsinór által lenyúzott kutyák fotói helyett, inkább ezzel az ábrával szeretnénk felhívni a figyelmet, az agár- vagy coursing pálya nem az a hely, ahol flexi pórázt használhatunk! Nagyon komoly sérüléseket tud okozni a kutyának és nekünk is!

Láncpórázt használata sem javasolt, mert egyrészt, ha azt valaki "feltekeri" a kezére és beleránt a kutya, akkor lesz pár törött ujja, másrészt könnyebben pattanhat el egy szem rajta, minthogy egy textil vagy bőr (ami nem régi!) póráz egyszer csak elszakadjon.

Szerettünk volna minél teljesebb képet adni a lehetséges veszélyekről, mivel nekünk kis és közepes testű kutyáink vannak, kikértük egy kedves barátunk Rompos Luca véleményét (Zoom, pit bull terrier gazdája), ő mit javasolna egy erős és izmos nagytestű kutya felszerelésének kiválasztásánál. "Ha valakinek nagyon erős kutyája van, dupla karabiner a pórázra, illetve azokból is zárható, csavaros, nekünk is olyan van. Előfordult már többször, hogy a sima tűzoltó karabiner kinyílt attól, hogy Zoom hempergett a földön. Elkezdtek gyorskioldós karabineres pórázokat gyártani, pont piteknek. Az életveszélyes, szintén volt olyanunk, ki is nyílt, ha valakinek olyan van, azt ide semmiképp ne hozza! - mondjuk máshova se kéne."

Míg várunk a futamunkra érdemes inkább kocsiban tartani a kutyákat, vagy mini kennelekben, dobozokban, a pálya felöli részét letakarva. Így a kutyánk is nyugodtabban várhatja, míg sorra kerül, nem hergeli magát feleslegesen, a teljesítménye is jobb lesz a pályán, ha nem három óra őrjöngés után kerül fel oda. Már otthon hozzá kell szoktatni a szállítóboxhoz, a nyugalom szigete legyen számára, s a biztonságot jelentse. Akár másodperceket is jelenthet, ha tud pihenni a futamok között, nem csak mentálisan, de fizikailag is regenerálódni tud a második, esetleg a harmadik futamra.

Minden futam előtt melegítsünk be kutyánkkal, ha látjuk más is ezt teszi, ne menjük a nyakára, adjunk teret neki! Rendszeresen pályára járó kutyák gyakran már tudják, mi következik ez után, így egyre izgatottabbak lesznek, ezért ne menjünk be a személyes terébe se kutyával, se kutya nélkül. Ne közvetlenül a pálya szélén melegítsünk be, tartsunk megfelelő, biztonságos távolságot a pályától. A pályáról lejövő, és a soron következő kutyák útvonala lehetőleg ne keresztezze egymást. Tegyük szabaddá a pályára le és felvonuló kutyák útvonalát.

Más kutyáját, csak és kizárólag akkor simogassuk meg, ha ezt a gazdája engedélyezte számunkra, az agárpálya nem állatsimogató!

A szájkosár fontosságáról már esett szó a minisorozatban, ugyanakkor nagyon fontosnak tartom itt is megemlíteni, hiszen nem pusztán a gépet védi a kutyától, hanem a kutyát is védi futam közben a sérülésektől. Coursing pályán véletlenül ráfoghat egy tárcsára (ez vezeti a zsinórt), kitörheti a fogát. Esetleg túl korán, még húzás (mozgás) közben utoléri a műnyulat, ráfog, megránthatja a nyakát, a csigolyáját, akár maradandó sérüléseket szerezve ezzel. Használjátok edzésen is, ne csak versenyeken! Ha a kutyánknál fenn áll a veszélye, hogy odakaphat a másiknak, vagy emberre, akkor a szájkosár használata futamok közötti időben is kötelező!


Saját tapasztalatunk:

Ördög coursing edzés futama éppen elindult, mikor a nyúl megállt, elkapta, majd hirtelen újra indult, ezzel nagyot rántva a kutyán. (Most nem okozott sérülést, Ördög remekül alkalmazkodott a szituhoz, rendesen be is volt melegítve, de akár baj is lehetett volna belőle.)

www.youtube.com/watch?v=531aPbhso8U&feature=youtu.be

Mindegy coursing, vagy agárpálya inkább tűnjünk túl óvatosnak, mint egyszer is baj történjen! Ha a kutyánk túlpörgős, inkább a pályától messzebb táborozzunk vele. Egyszer egy edzésen láttam, amint valaki túl közel parkolt le a pálya mellé az autójával. Éppen készülődtek a kiszálláshoz, két nagytestű kutya már pórázon volt (erős masszív nyakörvek és pórázok), egy erős felnőtt férfi fogta őket. Mondhatjuk mindent megtettek a szabályok betartásáért. Egyszer csak úgy döntöttek a kutyák, hogy már most beszállnak a játékba, és megindultak a pálya felé. A gazdi erősen markolta a pórázt, szerencsére nem engedte el, de még így is végig vonszolták a kb. 80 kg-os férfit a porban körülbelül 20-30 méteren keresztül, míg végül segítséggel sikerült megállítani a kutyákat a nyomukban a pórázt görcsösen markoló földön fekvő gazdival. (Tapasztalt kutyás volt, tudta, ha elengedi őket, komoly veszélynek teszi ki a saját és a már futó kutyákat is. Ha kezdő kutyás lett volna, nem biztos, hogy ennyivel megúszták volna a balesetet.)

Nem túl régen történt egy agaras ismerősünkkel: "A vasárnapi versenynapon, óriás kék foltokkal lettem gazdagabb, embertársaim miatt, akiknek a szabadon futkosó agarai sokadik próbálkozás után, olyan mértékben inzultálták az én pórázosaimat, hogy azok elrántottak. A gazdák száján egy elnézés sem csúszott ki."

Mindig figyeljünk oda a másikra, egyre többen leszünk (szerencsére) a pályán, illetve mellette. Rajtunk résztvevőkön múlik, hogy mindent megtegyünk a figyelmetlenségből adódó balesetek, sérülések megelőzéséért, fajtától függetlenül. (Legyen akár pit bull terrier, vagy éppen egy beagle, uszkár, csivava, vagy akár egy "hiper szuper okos 100%-osan megbízható" border collie, vagy mali. A pályán mindig a kijelölt helyen (pályán kívülről) szabad csak fényképezni (a verseny szervezője adhat engedélyt profi fotósnak ettől eltérni, természetesen megfelelő oktatás után.). Vakuval soha ne fotózzuk a futó, mozgó, sportoló kutyákat. Elvakíthatja őket, megzavarva ezzel a futamot, akár balesetet is okozva ezzel. Tiszteljük és vigyázzunk egymásra és a kutyáinkra! (Reméljük nem lesz lehetőségünk további történetekkel bővíteni ezt az epizódot.)

Köszönjük a figyelmet!

JUHÁSZ ERIKA ÉS MATULA LÁSZLÓ